Forza Motorsport 6 är det senaste spelet i Forza serien, och precis som Forza Motorsport 4 och Forza Motorsport 5 släpps Forza 6 i samarbete med Top Gear. Detta tar sig bland annat uttryck i att Richard ”Hamster” Hammond och James ”Captain Slow” May förekommer i introduktionssekvenserna för spellägen och loppvarianter.

Den som gillade föregångaren Forza 5 kommer inte att bli besviken på Forza 6, utan tvärt om älska bland annat vädereffekterna och modsystemet. Vi vill särskilt rekommendera loppen som körs i regn och på nätterna. Under tungt regn finns risk för vattenplaning, och sikten blir sämre av alla regndroppar.

Forza 6 uppmuntrar dessutom till kalkylerat risktagande genom att öka chanserna till pluspoäng när man utmanar sig själv. Det kan till exempel handla om att stänga av assistenten eller öka skicklighetsnivån för drivatars. Totalt har Forza 6 en samling av 460 bilar som står uppställda i den virtuella utställningshallen Forzavista.

Forza 6 har mycket välgjorda drivatars (A.I förare) som håller oss på tårna hela tiden. Precis som en riktig människa kan klanta till det rejält kan dessa förare plötsligt tappa kontrollen och fara ut över vägbanan. De är inte tråkiga robotar som agerar inom smala parametrar. Ibland kör de fantastiskt, ibland kör de som en trött spelare som borde ta en kaffepaus, och så finns förstås allting där i mellan.

En av de nyheter i Forza 6 som vi tyckte allra bäst om när vi provspelade var Mods (modifiers). Mods är add-ons som kan användas för att förändra loppen på olika vis.

Stories of Motorsport (single-player mode)

Detta är ett av de lägen man kan välja när man spelar Forza 6. Här finns många olika loppdiscipliner representerade med olika variationer som gör att man inte tappar intresset i första taget. Olika banor, olika bilklasser, och så vidare. Du arbetar dig igenom klasser och epoker och vinner priser längst vägen, inklusive praktiska priser.

Multiplayer

Forza 6 har mycket att erbjuda för den som gillar att spela mot andra människor. Den som har spelat Forza 5 kommer att känna igen en hel del av strukturen med klass-specifika lopp, drag racing och tävlingar i drifting. Det finns olika skicklighetsnivåer så att man kan mäta spelare som är ungefär lika bra som en själv.

En nyhet med Forza 6 är Leagues. Detta är schemalagda lopp som man inte behöver delta i för att få se. De strömmas ut och du kan välja att bara titta på. Att delta i ett sådant lopp innebär att man vet att man har mängder med ögon på sig.

Nackdelar med Forza Motorsport 6 (Xbox One / XONE)

  • Tyvärr är det fortfarande färre än 60 bildrutor per sekund som gäller för återuppspelningen (replay). Detta innebär att kvalitén är mycket sämre än under själva loppet. Det känns konstigt att återuppspelningen visas så hackigt när Forza 6 mycket väl klarar av att visa själva loppet supersnyggt och supersmidigt medan man kör det.
  • Regnvädren är inte särskilt varierade. Det finns inte möjlighet att råka ut för olika tunga regn under olika lopp, utan det är regn eller inte regn som gäller. Regnet ändrar inte heller karaktär under ett lopp utan är konstant. Till och med de vattenpölar som bildas är märkligt statiska och man lär sig snabbt var de kan bildas och exakt stora de kommer att vara.