Det kanske är tveksamt om man skall se Scarface som ett racing spel men det går inte att förneka att bilar spelar en mycket central roll i spelet. Om jag skulle beskriva spelet skulle jag beskriva det som ett bilspel med element där man lämnar bilen för att skjuta folk. Eller helt enkelt som en skamlig GTA: Vice City klon.

Faktum är dock att detta spel från 2006 har mer att erbjuda än man först anar. Det är sant att varken grafiken eller spakänslan är lika bra som den är i Vice City men det är ändå svårt att förneka att detta spel har sina egna styrkor. Många recensenter tyckte när det släpptes att det var bättre än både Vice city och San Andreas.

Låt oss börja med att ta en närmare titt på lite information om spelet. Spelet är ett ”bilspel” som utspelas i en öppen värld. Man får utforska ett fiktivt Miami samt några karibiska öar som fungerar som distributionscentraler för kokainsmuggling. Man får t.o.m göra ett besök i Colombia. Spelet är tillverkat på licens av Radical Entertainment. Spelet släpptes till Windows, Play Station och Xbox. Spelet släpptes senare i en version för Nintendo Wii. Denna version hade bättre grafik än originalet.

Spelet tar vid precis innan filmen slutar. Tony sitter i sitt kontor och måste fly sin mansion som attackeras av den Colombiska kartellen. Ditt mål är sedan att bygga upp ditt imperium igen och ta hämnd på Colombianerna.

Spelet låter dig köra en stor mängd bilar. Spelet innehåller dock även en lång rad olika uppdrag du måste sköta till fots. En mycket trevlig funktion i detta spel som jag önskade fanns i GTA är att man när som helst kan ringa sitt folk och be dem hämta den bil man vill ha. Man har med andra ord alltid tillgång till ett brett utbud av bilar utan att behöva stjäla dem. Detta fungerar dock bara för bilar man har köpt. Inte för bilar man har stulit. Om man lämnar sin bil någonstans så körs den automatiskt tillbaka till ditt hem.

Spelet är utan tvivel inspirerat av GTA men det introducerade även en rad funktioner som numera är standard i GTA spelen Detta inkluderar inte minst alla de saker man kan köpa. GTA hade redan började denna trend då detta spel kom men Scarface tog det längre och visade vad det skulle kunna bli. Ett exempel på saker som man kan köpa i ScarFace inkluderar den legendariska ”Babylon club” där mycket av filmens handling utspelar sig.

Spelet har hanterat materialet det är baserat på mycket väl och din karaktär beter sig som Tony Montana.

Med detta sagt är det dags att ta en titt på spelet och hur väl det har åldrats så här 10 år efter att det först släpptes. Jag minns spelet som mycket bra men lite segt jämfört med tidens GTA spel.

Det första jag tänker på är hur krävande detta spel är direkt från första ögonblicket. De flesta spel låter dig lugnt komma in i spelet. Detta spel kastar dig istället direkt in i en av spelets mest intensiva eldstrider. De första fem minuterna i spelet känns på många sätt som de svåraste i hela spelet. Detta då man möter tungt motstånd trots att man inte har hunnit vänja sig vid kontrollerna eller hur spelet fungerar. Som hobby gamer kan detta komma lite som en chock och jag dog tre gånger innan jag lyckades ta mig ut ur huset levande. Men detta kanske säger mer om mina färdigheter än det gör om spelet.

När jag har spelat spelet en stund kan jag bara konstatera att spelet har åldrats väldigt bra. Spelet är precis så bra som jag minns det och styrning är betydligt bättre än vad jag minns. Det kan eventuellt ha att göra med den högre prestanda som datorer har idag jämfört med vad de hade då. Dvs min dator 2007 var kanske inte stark nog att göra spelet rätta.

De olika uppdragen man utför känns varierade och roliga vilket gör att spelet inte blir tråkigt. Dock så kan de sista stegen mot 100% dominans i ett område bli lite enformiga när man bara måste gå runt och döda andra gängmedlemmar för att ta över deras områden. Om du har spelat GTA San Andreas vet du vad jag pratar om eftersom det spelet hade en liknande svaghet när man vill ta över alla gängområden.

På det stora hela är det fortfarande ett bra spel och det är synd att det inte har fått en uppföljare trots att det sålde 1.5 miljoner exemplar. Om man ser till att det är ett spel baserat på en film så är det helt fantastiskt bra.

Nackdelar

Grafiken känns idag tämligen daterad. Den känns inte gammal nog att vara retro men inte heller modern. Om någon tog sig tid att ge det en ansiktslyftning skulle det dock fortfarande vara ett mycket bra spel.